Da li se hranimo zdravo, da li unosimo dovoljno vitamina kroz našu ishranu?

Učinite sebe i svoju porodicu zdravijom uz dobre vitamine.

Proizvodi
Vidi tabelu vitamina

Učinite sebe i svoju porodicu zdravijom uz dobre vitamine.

Proizvodi
Vidi tabelu vitamina
Početna

Vitamini

Danas znamo da postoji više od 20 organskih molekula zvanih vitamini, od kojih svaki ima različitu hemijsku strukturu i ulogu u organizmu.

Početna
Početna

Vitacor Plus™

Vitacor Plus je osnovna formula za dnevno komplementiranje ishrane kod mladih i odraslih.

Početna

Phytobiologicals ™

Fitobilogika osnovna formula za dnevno komplementiranje ishrane kod mladih i odraslih.

Početna

Dr. Rath VitaKids™ – chocco

Izbalansirana ishrana i unošenje ćelijskih vitalnih materija je važna pretpostavka.

Početna

Šta su vitamini?

Izraz “vitamin” prvi je upotrebio poljski naučnik Casimir Funk, da bi opisao prirodne supstance u hrani, koje su neophodne za život.Radeći na simptomima beriberi otkrio je da su četiri posebne bolesti prouzrokovane nedostatkom 4 neophodna “amina” u ishrani: Skorbut (tesko krvarenje – nedostatak vit.C), rahitis (omekšanje kostiju – nedostatak vit.D), pelagra (promene na koži, uporan proliv, demencija – nedostatak vitamina B3) i beriberi (uvećan i oslabljen srčani mišić, bol u udovima, mišićna slabost – nedostatak vitamina B1).
Danas znamo da postoji više od 20 organskih molekula zvanih vitamini, od kojih svaki ima različitu hemijsku strukturu i ulogu u organizmu.
Postoje dve grupe vitamina: oni koji se rastvaraju u vodi (vit.C i svi vit.B kompleksa) i raznose organizmom kroz vodene sastojke ćelije; i oni koji se rastvaraju u masnoći (vit.A,D,E i K), koji se nalaze većinom u ćelijskim komponentama bogatim lipidima, kao sto su membrane.
Iako su neophodni za održavanje života, vitamini se većinom ne proizvode u organizmu.

Početna
Početna

Možemo li uneti sve vitamine hranom?

NE. Nezavisna istraživanja izvršena u SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji i mnogim drugim državama pokazuju da sadržaj hranljivih sastojaka u našoj hrani je znatno opao u poslednjih nekoliko decenija. Pogledajte ispod prikaz pada u hranljivim sastojcima brokolija i krompira prodanog u Kanadi između 1951. i 1999.

Pogledaj više

Jesu li preporučene doze dovoljne?

RDA preporučuje doze vitamina i minerala neophodne za prevenciju bolesti prouzrokovanih nedostatkom vitamina(npr. rahitis ili skorbut) kod prosečne osobe.Pri tome nisu uzete u obzir lične metaboličke potrebe pojedinca, određene genetikom. Niti su uzete u razmatranje navike u ishrani, način života, zdravstveno stanje i brojni drugi faktori. Slično, RDA zanemaruje činjenicu da hranljivi sastojci deluju u timovima u našem organizmu, u suprotnosti sa individualnim delovanjem hemijskih supstanci lekova.

Početna

Informacije o svemu što vas interesuje.

Pitanja i odgovori

Pogledajte sva pitanja i odgovore

Obaveštenje o sastojcima, pomoćnim materijama.

Kvalitet i poreklo

Pogledaj više o kvalitetu

Video

Ateroskleroza

Ateroskleroza ili zakrčenje arterija.

Srčana slabost

Šta je uzrok srčane slabosti?

Stres

Kako stres utiče na organizam?